--------------------
واژه اربعین
مذهبی, منبر مکتوب – اربعین
نویسنده: سید محمود دشتى
اربعین از اعدادى است که در اِعراب، به جمع مذکر سالم شبیه است; یعنى در حالت رفعى اربعون و در حالت نصبى و جرّى اربعین بهکار مىرود.[۱] این عدد براى مذکر و مؤنث یکسان است[۲] و به دو صورتِ عدد اصلى (۴۰) و ترتیبى (چهلم) مىآید. این واژه در ۴ آیه و مرتبط با سه موضوع دیده مىشود:
۱٫ در آیه۱۵ احقاف/۴۶ از ۴۰ سالگى انسان یادشده و اینکه خداوند به همه انسانها درباره نیکى به پدر و مادر سفارش کرده است; امّا فقط نیکوکاران به این سفارش الهى عمل و به پدر و مادر خود نیکى مىکنند و این نیکى را تا رسیدن به رشد کامل خود و رسیدن به ۴۰ سالگى ادامه مىدهند; آنگاه در ۴۰ سالگى دعا مىکنند و از خدا توفیق مىطلبند تا در برابر نعمتهایى که خود و پدر و مادرشان از آن برخوردار بودهاند، شکرگزار او باشند[۳]:
از ۴۰ سال ممنوعیت ورود بنىاسرائیل به سرزمین مقدس و ۴۰ سال سرگردانى آنها در قطعهاى از زمین خبر داده است: «قالَ فَاِنَّها مُحَرَّمَهٌ عَلَیهِم اَربَعینَ سَنَهً یَتیهونَ فِى الاَرضِ فَلاتَأسَ عَلَى القَومِ الفـسِقین». این ممنوعیت پس از آن بود که موسى* به قومش براى ورود به سرزمین مقدس فرمان داد; امّا بنىاسرائیل به این دلیل که در آنجا مردمى جبّارند، از اطاعت موسى سرباز زدند و گفتند: تا آنان از آنجا بیرون نروند، ما هرگز وارد آن شهر نمىشویم. (مائده/۵، ۲۰ـ۲۵) در تورات نیز داستان سرگردانى بنىاسرائیل ذکر شده است.[۴] ۳٫ آیه۵۱ بقره/۲ نیز از میقات ۴۰ شبه موسى خبر مىدهد: «واِذ وعَدنا موسى اَربَعینَ لَیلَهً» که در آیه۱۴۲ اعراف/۷ به این صورت تفصیل داده شده است: «ووعَدنا موسى ثَلـثینَ لَیلَهً و اَتمَمنـها بِعَشر فَتَمَّ میقـتُ رَبِّهِ اَربَعینَ لَیلِهً». مفسران برآنند که آن ۴۰ شب در ۳۰ شب ذىالقعده و دهه اوّل ذىالحجه بوده است;م[۵]…
👉 https://sarmashg.ir/mag/?p=18665 🌐
————————
#⃣ #مذهبی #منبر_مکتوب_و_آنلاین
🔘 🔗 دیدن متن کامل
- ۹۸/۰۸/۲۵